Island

Här kommer det att finnas bilder från Island samt lite nyttiga tips och länkar

2 bilder från samma kväll i Akranes, solnedgång över Snæfellsnes

På Island är det praktiskt med hyrbil så att man kan röra sig fritt. Iofs är bussnätet väl utbyggt iallafall under högsäsong. Men det är ju alltid praktiskt med egen bil. Vi har dessutom kommit på att husbil är precis rätta melodin. Både vanliga bilar och husbilar hyr vi alltid hos www.geysir.is Suvverän service och trevlig personal!

 

Här är Kenneth och  husbilen vi hyrde i maj-05

     

Att besöka Geysir är ju ett måste! Här är Strokkur som sprutar upp till 15 meter högt.

Island har många fantastiska vattenfall!

 

Skogafoss, 60 meter högt                                            Seljalandsfoss, vattenfallet man går runt!

Jag har många favoritplatser på Island, egentligen hela ön! Men jag ska försöka berätta om platser som är extra speciella.

Mývatn

Ligger på nordöstra Island. Det är en mycket fågelrik sjö men även landskapet runtomkring bjuder på enormt många sevärdheter.  I norr tronar vulkanen Krafla som är 818 m ö h, fram till 1984 var det utbrott ganska ofta men sedan har det varit ganska lugnt i omårdet. Vid Krafla ligger Kraflaverken, en kratstation som drivs av ånga från underjorden. Vid Krafla ligger även kratern Víti (helvetet) , en 300 meter i dameter stor explosionskrater med grönt vatten på botten. Inte att förväxla med den andra Vítikratern som ligger ca 15 mil söderut vid vulkanen Askja, den kratern kan man bada i medans Víti vid Mývatn bara har kallt vatten.

Det har varit stor vulkanisk aktivitet i området vilket har gett det dess speciella karaktär och många häftiga saker att se och uppleva. Tex Pseudokratrarna i Skutustaðir. Dessa har bildats när varm lava har strömmat ut i sjön och orsakat gasexplosioner. Det ligger ett helt gäng kratrar där och några har t o m ett lock över sig. Man kan försiktigt krypa fram till kanten och kika ner i det tomma inre.

Den enorma grushögen Hverfjall, en jättekrater. Om man går på toppen hela vängen runt så den promenaden 3 km. Enormt fin utsikt över hela området. Här finns även Dimmuborgir, ett enormt området med helt otroliga lavaformationer. Här kan man promenera rut i timmar och hela tiden se nya "troll" i lavaformationerna. Man bör följa stigarna då det är lätt att gå vilse i området. Grjótagjá, en vattenfylld grotta under en lavaström. Vintertid kan man bada i grottan, men sommartid blir vattnet för varmt. Hverir i Námafjall, ett stort området med kokande lera. Det bubblar och fräser direkt ur marken. Otroliga färger och lukt!! Det luktar enormt med svavel (ruttna ägg) i området. Här utvann man just svavel i gamla tider och rester efter en fabrik kan ses.

Om man får enorm längtan efter skog så kan man besöka Höfði, en naturpark som skänktes till det Islänska folket av Heðinn Valdimarsson (1892-1948) Jättefina skogar och trädgårdar. Ytterst på udden finns även fina "raukar" av lava ute i sjön. Det skönaste efter en dag i trakterna runt Mývatn är att besöka det nya badet, Jarðböðin, strax utanför Reykjahlíð. Som Blå Lagunen men bättre, dessutom med en vidunderlig utsikt över Mývatn. Man blir som ny efter någon timme i det blå vattnet!

Och när man är i området så bör man bo hos Sígfus på Bjarg, ett otroligt trevlig guesthouse vid stranden av Mývatn i Reykjahlið. Sígfus kan ALLT om området och berättar det gärna. Om det gäller geologi, fåglar, fiske, vulkanutbrott -allt vet denne man! Otroligt serviceminded och gör allt för att du ska trivas. Han har tyvärr ingen hemsida ännu, men kan nås via mail: ferdabjarg@simnet.is Han erbjuder både övernattning i rum med eget eller lånat linne, tältplatser och husbilsplatser. Bor man i huset får man en känsla av att man hälsar på en gammal vän!

Skulle kunna skriva spaltmeter mer om Mývatn, men jag hoppas jag har fått upp intresset så att ni själva besöker denna härliga plats någon gång!

Snæfellsnes

Tittar man på kartan över Island så ser man genast det långa näs som sträcker sig västerut en bit norr om Reykjavík. Det är Snæfellsnes. Längst ut ligger dessutom vulkanen och glaciären Snæfellsjökull som en sockertopp. Vägen runt är jättevacker, en fin dagstur (om än lite lång) från Reykjavik. Kör man först södra sidan så kan man här och där skymta den över 5 mil långa Löngufjörur. En enorm sandstrand vid lågvatten. Efter någon mil kommer man till Eldborg som är en trevlig krater ca 30 minuters promenad från vägen. På toppen är man 100 meter över havet och har en skaplig utsikt. Nära Búdir ligger Mælifell, ett rött rhyolitefjäll. Överallt kan man se spår efter geologisk aktivitet.

Här finns den otroliga canyon Raudfeltsgjá som ser ut som en liten spricka i det enorma fjället, men man kan gå in och följa den lilla bäcken helt upp på fjället. Hela tiden har man himlen över sig långt där uppe. Torrskodd kan man iaf gå över 100 meter in. Från mynningen har man fin utsikt över Löngjufjörur. Precis innan Arnarstapi kan man köra vägen upp mot Snæfellsjökeln (1446 möh), sommartid går en väg över fjället och ner på andra sidan. Innan man kommer till jökeln så ligger Sönguhellurinn, en liten grotta med ett enormt eko. Här hittar man årinskriptioner ändå från 1700-talet. Akustiken i denna lilla grotta är som i en stor katedral. Fortsätter man förbi Arnarstapi så kommer man till 2 jättestenar vid havskanten. Det är Lóndrangar, den största är 75 meter hög.

Ytterst på nästet ligger Írsku brunnur, irlänska brunnar, en brunn från tiden för bosättning skedde. Just här ute är det ont om färskvatten så dom grävde en brunn. Det ligger flera små fiskebyar runt näset med små fina hamnar. Just fisket är en stor industri som många lever på. Fortsätter man sen baksidan av Snæfellsnes så kryper dom höga fjällen närmare. Vid Grundrarfjördur ligger det enormt vackra fjället Kirkjufjall som reser sig 463 meter upp ur havet.

Man passerar också nära Berserkjahraun, många fina kratrar och formationer. Genom lavafältet så går det en gata som enligt sägnen Víga-Styrs berserkar röjde upp innan han lurade och dödade dom.

Har man kommit hit kan man välja att åka tvärs över näset tillbaka mot Reykjavik genom Kerlingaskard, enligt sägnen så var det ett troll som hade varit och fiskat i sjön men hann inte hem i tid innan solen gick upp så trollet förvandlades till sten och man kan fortfarande se siluetten av trollet bärandes på en fisk uppe vid Kerlingafjall. Ett vackert pass med fin utsikt åt båda hållen. Men innan man åker över kan man ta en snabbtur till Stykkisholmur på norra sidan. Stykkisholmur är ett fiske och handelscentrum med ca 1230 invånare. Härifrån kan man åka färja över till Västfjordarna.

Det finns mycket mer att upptäcka på Snæfellsnes men som en dagstur räcker detta gott och väl, om ni är snälla och frågar mig kanske jag ger er vägbeskrivningen till det mest otroliga bad ni någonsin har gjort!

Södra Island

Om vi lämnar Reykjavik och åker 1:an österut så kommer man snabbt upp på Mosfellsheidi, tycker du att det ser ut som ett månlandskap? Jo, det är så likt så t o m astronauterna som skulle åka till månen 1969 tränade här inför månfärden! Efter någon mil kommer man till Hellisheidi och här börjar det ryka ur marken lite här och där. Innan vägen dyker brant ner mot Hveragerdi bör man stanna till och titta på utsikten, den är bedårande och längst bort i horisonten ser man Vestmannaöarna. I Hveragerid kan man besöka växthuset Eden, en massa växter och souvernirbutik. Hveragerdi är känd som växthusbyn och här odlas allt från tomater till bananer.

Vi kör vidare och kommer så till Selfoss, sydlandets största stad. Ett trevligt stopp och shoppingställe. Hästbutiken rekkommenderas! Södra delen av Island är ett ganska platt, bördigt jordbrukslandskap. I bakgrunden tornar fjällen upp sig och mest karakteristisk är vulkanen Hekla som man ser från nästan hela södra delen av Island. Man passerar Hella och sen Hvolsvöllur, är ni hungriga här så rekommenderas den lokala Pizzerian Gallery. Otroliga pizzor men även hamburgarna är otroliga!

Man kan härifrån välja vägen in mot Fljotshlid, med massa kända ställen från Njáls saga. Sen väljer man en grusväg ut mot 1:an igen. Här är det platt, totalt platt. Man kör nära den stora älven Markarfjlót som i omgångar grävt sig nya vägar. Mitt i denna slätt tornar Stóra-Dimon upp sig som en grön jättekulle. Orkar man klättra upp så har man fantastisk utsikt. Väl ute på 1:an igen så kommer man snart till avfarten mot Thorsmörk och Seljalandsfoss. Seljalandsfoss bör man besöka, det är ett av Islands högsta vattenfall och man kan följa en stig runt vattenfallet. Det är läckert att kunna gå in bakom vattenfallet och se ut genom det. Fortsätter man så österut så kommer man efter en fantastiskt vacker sträcka till Skógar och det 60 meter höga Skógafoss. Här finns också ett muséum som man måste besöka. Allt från gamla hus till otroliga föremål och fordon. Är farbrorn med hatten där så lovar jag att han sjunger Du gamla du fria när han hör ni är svenskar!

Vi fortsätter österut, innan vi kommer till Vík så kan man enkelt köra och gå upp till en utlöpare av Myrdalsjökeln. Sväng av mot Sólheimajökeln så är ni snart framme vid isen. Sen måste ni svänga ut om Dýrhólaey. Det är en fantastisk klippa ut i havet med ett jättehål i. Här kan det hända man får se båtar segla igenom eller t o m ett litet flygplan dyka genom hålet. Även ett otroligt rikt fågelliv här. Härifrån men även från byn Vík som man kommer till härnäst ser man Reynisdrangar sticka upp ur havet som gigantiska synålar. I Vík bör man besöka ull och tröjfabriken -ofta riktigt bra priser på riktiga Islandströjor.

Mellan Hella och Hvolsvöllur går en väg upp till Keldur. Här finns bl a Island äldsta hus bevarat, det är från 900-talet. Inne i huset finns en 30 meter lång gång som mynner i en bäckdal utanför, här kunde folket fly om faran knackade på dörren. En fin gammal kyrka från 1800-talet finns också liksom en hel radda gamla hus. Har ni tur är det öppet där och ni får kika in, men platsen är väl värd ett besök ändå.

Strax innan Selfoss kan man välja svänga in på väg 35 och då kommer man till Grimsnesområdet som är fullt av små förvridna björkar och sommarstugor i långa banor. Här finns den otroligt vackra kraterna Kerid. Så färgglad att min brunskäck är uppkallad efter denna!

Så småningom kommer man fram till Geysir, här kan man vandra runt bland bubblande hål i marken och titta på Strokkur som sprutar ca var 5:e minut upp till 15 meter högt. Den gamle Geysir ligger också här, det är den Geysir som all världens Geysrar är uppkallade efter. I sina glansdagar sprutade den upp till 40 meter högt. 1 mil efter Geysir kommer man till Islands mäktigaste vattenfall - Gullfoss. Gullfoss har fått sitt namn efter då solen lyser på forsen och regnbågens alla färger uppenbarar sig i vattenångorna. Enormt mäktigt att uppleva.

När man sen vänder och kör tillbaka kör man mot Laugarvatn, här ligger en av Islands största gymnasieskolor. Man tar sen vägen över Lyngdalsheidi som är otroligt vacker. Mitt uppe på heden finns två grottor som det bodde människor i fram till 40-talet. Ta gärna den korta promenaden upp och försök föreställ er livet där. Sen kommer man ner mot Thingvallavatn som är Islands största insjö. Har man tid bör man köra hela varvet runt sjön då det är otroligt vackert. Men annars så kör man till Thingvellir, den gamla alltingsplatsen. Här och där kan man se större och mindre sprickor i marken, vid Thingvellir är den jättestor. Detta beror på att Island ligger på både den europeiska och den amerikanska kontinentalplattan och dessa glider isär med ca 1 cm per år. Så Thingvellir sjunker sakta men säkert. En promenad upp till alltingskullen och genom sprickan och upp till utsikten är ett måste.

Härifrån kan man köra genom Mosfellsdalen direkt tillbaka till Reykjavik. Då passerar man huset där nobleprisvinnaren Halldór Laxness bodde.

Mellan Selfoss och Hella kan man även svänga av upp mot Leirubakki, här har man vulkanen Hekla väldigt nära. Hekla är aktiv lite nu och då, senast tror jag var år 2000. Hekla är 1491 möh. I Leirubakka kan man övernatta, ta en ridtur eller bada i deras Vikingapool med Hekla "bakom ryggen"

 

Vikingapoolen vid Leirubakka, Hekla t v i bakgrunden

Övriga smultronställen på Island

Jökullsárlón - glaciärsjö nära 1:an på östkusten. Den enorma Vatnajökull kalvar i sjön och en endast 50 meter lång älv leder ut isvattnet i havet. Här kan man ta båtturer och studera isbergen på nära håll, ibland får man se sälar som simmar runt. Har ni sett James Bondfilmen där han har båtjakt bland isberg? Det var här i Jökullsárlón.

Hveravellir - här är man högt uppe på Kjölur. Man kan bada i den naturliga hemgjorda varma poolen.

Landmannalaugar - röda rhyolitfjäll över allt. Otroligt vacker plats, där lava har runnit fram men kallnat och stannat som en hög vägg. Naturligt varmt bad i en bäck. Övernattningsmöjlighet.

Fjadrárgljúfur - en canyon nära Kirkjubaejarklaustur som är otroligt vacker.

Maelifellsandur - norra sidan av Myrdalsjökeln. En två mil lång svart lavaöken med den vita glaciären på ena sidan och dom otroligt gröna fjällen på andra sidan. En ritt genom sanden glömmer man aldrig...

Hvítserkur - en jättestor sten i havet mellan Hvammstangi och Blönduósi. Så otroligt fräckt med denna sten ute i vattnet. Sälstrand i närheten.

Álafoss - ligger i Mosfellsbaer ca 1 mil från Reykjavik norrut. Här kan man köpa Islandströjor, filtar, hantverk och souvernirer. Helt ok priser på tröjorna!

Perlan - restaurangen som snurrar runt ovanpå varmvattentankarna inne i Reykjavik. Att äta här är dyrt men man får full service och maten, liksom utsikten är oförglömlig

En bra site att besöka om man tänker åka till Island är www.visiticeland.com