Umasjö

Ett gammalt vykort från Umasjö, gissningsvis taget på 30- eller 40 talet. Lägg märke till vad som växer på åkern! Korn!  Till vänster i bild skymtar den gamla stenlagår´n, vid renoveringen 1986 hittades ett årtal inristat i en takbjälke, årtalet var 1859. Jag är 5:e generationen av Stenmarkarna som bor i Umasjö. Min farfarsfar är född i huset som ligger brevid den stora ladugården på höjden mitt i bild.

Senare flyttade han in i huset till höger i bild som tidigare hade varit byaskola. Här byggde han upp en handelsbod och turiststation, som mest på 20-talet hade han 12 mjölkkor och 6 arbetshästar. Detta var ett riktigt stort jordbruk då speciellt i fjälltrakterna. Han körde över till Mo i Rana och bunkrade livsmedel som han sen sålde vidare, han gjorde även turer över till Ammarnäs för att sälja. Min farfar föddes i det huset och när han och min farmor gifte sig så styckade dom av en bit av hemmanet och byggde det hus som jag bor i idag. Det ligger just utanför vykortsbilden till vänster.

  

Här är en gammal och en ny bild av huset här i Umasjö. Den gamla är troligen från 50 talet och den nyare från 2006.

 

Den här bilden föreställer Kapten Berg (tv) och min farfar, Eurt Stenmark. Farfar arbetade som maskinist på båten Öfre-Uman som trafikerade sjön med samma namn fram till att landsvägen var klar 1939. Efter det arbetade farfar på vägen och omkom tragiskt i en olycka 1945. Texten kommer från baksidan av bilden så tydligen har Kapten Berg skickat bilden till farmor efter att farfar omkommit. Texten lyder: Här sitter Eurt och jag och småpratar på väg hem från Umbukta sommaren 1939. Vi trivdes så gott tillsammans.

Min farmor Hilda Stenmark, född Burman i Tängvattnet. Hon hade alltid något för händerna, var det inte röjning så var det fiske eller bärplockning. Hon spann garn och stickade varma sockar till oss. Hon skötte lagårn och såg till att det fanns mat på bordet. När farfar dog blev hon lämnad med tre små barn, min pappa var yngst med sina 9 år. Farfars kusin, Ragnar Stenmark, flyttade in och hjälpte till. Han blev kvar tills han gick bort 80 år gammal. Farmor dog 1994.

 

På somrarna samlades alla för att hjälpa till med höbärgningen.

 

Albin (kusin till Ragnar)och Thule (Blomsterlottas pojk från Ammarnäs) kör med häst över fjället mellan Ammarnäs och Umasjö för att hjälpa farmor med slåtten. Det är dryga 6.5 mil mellan orterna i väglöst fjällandskap. Dom var även tvungna att korsa Tärnasjön vilket dom gjorde i båt med hästen simmandes bakom. Vilka människor det fanns!